Benchmark Sociaal Domein

Wat is de omvang van uw formatie en kosten voor de uitvoering van taken in het sociaal domein? Hoe is deze verdeeld over de verschillende werkprocessen? Hoe verhouden deze zich tot uw werklast? En welke lessen kunt u trekken uit een vergelijking met vergelijkbare gemeenten? Op deze en andere vragen geeft de Benchmark Sociaal Domein van Berenschot antwoord.

​Met de decentralisaties in 2015 heeft u er als gemeente in het kader van de Participatiewet, Wmo en Jeugdwet forse takenpakketten bij gekregen. Inmiddels zijn deze wetten grotendeels ingeregeld en kijken veel gemeenten vooruit naar het realiseren van transformatiedoelen, zoals betere ondersteuning bieden met minder middelen, ondersteuningsvormen met elkaar verbinden, et cetera. In veel gemeenten worden stappen gemaakt in de doorontwikkeling binnen het sociaal domein. Een goed moment om inzicht te krijgen in uw uitvoeringsorganisatie, in vergelijking met andere gemeenten!

Lees hier de artikelen van Binnenlands Bestuur en Skipr over de Benchmark Sociaal Domein van Berenschot.

Werkwijze

De online Benchmark Sociaal Domein bestaat uit vier onderdelen, te weten:

  • Participatiewet.
  • Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.
  • Wmo.
  • Jeugdwet.

U bent vrij om aan één of meer benchmarkonderdelen deel te nemen.

Bij elk van de vier benchmarkonderdelen kunt u diverse uitsplitsingen van kengetallen maken en deze vergelijken met die van andere organisaties: per hoofdtaak, per werkproces (primair of ondersteunend) en per kostensoort (fte’s, salarislasten en inhuur). Daarnaast krijgt u zicht op de belangrijkste werklastbepalende factoren per wettelijke taak. Dit is een solide basis voor vergelijking met andere organisaties.

Ook ontdekt u in hoeverre u taken en werkprocessen op dezelfde wijze heeft ingericht als andere organisaties. Denk aan de inzet van sociale wijkteams, het afleggen van huisbezoeken, het hanteren van caseloads, de inzet van derden, et cetera. Uitgangspunt van de benchmark is een vragenlijst met heldere, op het sociaal domein toegesneden definities van werkprocessen en kostensoorten. Het betreft zowel een kwalitatief als een kwantitatief onderzoek.

Het proces
Het benchmarkonderzoek start met een kennismaking waarin we inzoomen op uw organisatie en vragen. Vervolgens vult u de vragenlijst online in op ons platform. Samen met u nemen wij de aangeleverde informatie door (validatie). Daarna maken we de gegevens definitief en vindt er nog een kwalitatieve verdieping plaats per benchmarkonderdeel. Wij presenteren de resultaten op het online Berenschot platform.